A PowerPoint használata

1. Bevezetés

A Microsoft Office csomagjának fontosságában harmadik programja az előadás- és bemutató-tervező PowerPoint. Sokáig ezt a programot alig lehetett tanítani, mivel nem volt hozzá megfelelően erős hardware-környezet. Szerencsére mostanra a géppark fejlődött annyira, hogy ez ne okozzon különösebb gondot! Használata első látásra bonyolult, viszont némi gyakorlás után igen sok - teljesen felesleges - munkától tud megmenteni.

Mi is a bemutató? Nagyon hasznos és nagyon jó egy anyagot szóban elmondani, de miért nem tegyük ezt sokkal látványosabban, ha lehet?!
Egy sima bemutató összedobása az Előadástervező varázslóval 10-20 perc alatt megvan. DE! Az előadást egy igazán jó és szép bemutatóval lehet a legjobbá tenni! Nagyon fontos eldönteni, hogy mit is csinálunk?
- Lehet egy kirakati (állandóan pörgő, előadó nélküli) bemutatót készíteni némán vagy hanggal.
- Lehet egy nem kirakati, de kísérőszöveggel fűszerezett bemutatót készíteni némi aláfestő zenével.
- Végül lehet egy élő emberes bemutató alá némi segédanyagot adni.
A három lehetőséget nem szabad keverni! Egy élő előadó magyarázatát agyonütheti a túldíszített bemutató, de ugyancsak öngyilkosság egy üzlet kirakatába kitenni egy szegényes, összedobált anyagocskát!

1. kép: A kiinduló panel

Az eddig megszokottakkal ellentétben a PowerPoint egy kicsit többet erőszakoskodik és beszél feleslegesen. A bal oldalon látható panelt például aktiválás után kapjuk. Itt célszerű az üres bemutatót választani, mivel ez nyújtja a legtöbb szabadságot. Természetesen meg fogunk ismerkedni az "Előadás-tervező Varázsló" és a "Tervezősablon" használatával is. 
Maga a program egy diasorozatból és ezek közötti hatásokból áll. A jobb oldalon ezt a panelt láthatjuk.

2. kép: Új dia beszúrása


2. Az első dia elkészítése

2.a. Indításkor...

Indítsa el a PowerPoint-ot. Induláskor négy választási lehetőséget ajánl fel: 
- Előadás-tervező Varázsló
- Tervezősablon
- Üres bemutató
- Létező bemutató megnyitása
Alul látható egy jelölőnégyzet, melyben letilthatjuk eme ablak megjelenését, de kérem, hogy ezt NE tegye meg. Higgye el, hogy hasznos lehet...
Szóval válassza ki az Üres bemutatót. Ekkor egy újabb ablak jelenik meg, melyben az "Új dia" elrendezését lehet megválasztani. Az egyszerűség kedvéért kérem, hogy válassza ki a 3. sor jobb oldalán látható "Üres" nevűt. 
Figyelem! Fontos, hogy maga a bemutató több diából áll! Ezeket egyesével kell szerkeszteni!


2.b. Kezelőfelület

A megjelenő kezelőfelület nem túl bonyolult. Bal oldalon látható a diák elrendezése és pár szavas összefoglalása. Itt jelenleg csak egyetlen dia van, de nyugalom! Lesz itt még sokkal több is!
A képernyő jobb oldalának domináns részét a dia képe tölti ki. 
Jobb oldalt alul található a jegyzetelő. (Felirata: Jegyzet beírásához kattintson ide)
Most csak a dia képére összpontosítunk!

Nézzük meg, hogy mit lehet egy dián alakítani! Elsőként próbáljunk meg a fenti képen is látható üres diát megtűzdelni elemekkel. A "Beszúrás" menüben sok-sok ismerőssel találkozunk. A legegyszerűbben szöveget lehet bevinni.


2.c. Szövegbevitel

3. kép: A PowerPoint 2000 felületei futás közben

A szövegszerkesztőkhöz szokott átlagos felhasználóknak igen furcsa lehet, hogy nem lehet azonnal szöveget bevinni!
Kérem, hogy válassza ki a "Beszúrás" főmenüből a "Szövegdoboz" pontot. Ez után az egérrel kattintson a dia egy helyére, ahol már kezdheti is a szöveg bevitelét. Szerencsére a program elég értelmes ahhoz, hogy bárhová is kattintson a dia képén, egyből elkezdje a szöveg bevitelét.
Gyakorlásul kérem, hogy írja be a következő kifejezéseket a legelső diára:
- Árvíztűrő tükörfúrógép
- Hullámtűrő tengervízlocsoló
- Jáky József Műszaki Szakközépiskola
Ha szövegbevitel közben ENTER-t nyomunk, akkor sem történik semmi különös, hiszen a szövegbevitel a következő sorban simán folytatódik.


2.d. Szöveg átvitele

Természetesen jó lenne, ha az esetleg rossz helyre került szöveget át tudnánk cipelni más helyre. Ilyenkor egyszer rá kell kattintani az átvivendő szöveg belsejébe, majd a megjelenő keret oldala felé vinni az egeret. Az egérkurzor hamarosan át fog alakulni és a nyílmutató felett megjelenik egy célkereszt. Ekkor kell a bal gomb nyomva tartásával átvonszolni a feliratot egy új helyre.
Gyakorlásul kérem, hogy rendezze át a dia feliratait!


2.e. Szöveg szerkesztése ikonokkal (Formázás eszköztár)

Az előbb megismert módon egyszer kattintson a szöveg belsejébe, majd jelöljön ki néhány karaktert az egér bal gombjának a szövegen való húzásával, illetve a SHIFT és a mutató nyilak segítségével.
Ha már sikerült kijelölni pár betűt, akkor próbálja ki az alapvető betűformázási lehetőségeket, melyek a főmenük alatti ikonsorban találhatók. Itt is nagy segítséget ad a program, mivel minden ikon felett pár másodpercig nyugalomban tartva az egeret megjelenik az illető ikon neve. Az itt megtalálható betűformázó ikonok:
- Betűtípus
- Betűméret
- Félkövér (F)
- Döntött (D)
- Aláhúzott (A)
- Szövegárnyékolás (S)
Ezek után a sorban következő öt ikont egyenlőre kihagyhatjuk, de az utánuk jövő két "A" betűt nem! Az első a betűméretet növeli, míg a második a betűméretet csökkenti.
Még egy megjegyzés: szöveget kettős kattintással is ki lehet jelölni, de ilyenkor csak éppen az a szó jelölődik ki, amelyiken kattintott.


2.f. Szöveg szerkesztése menükkel

Természetesen lehetőség nyílik a kijelölt szöveg sokkal bővebb szerkesztésére menüs parancsok segítségével. Ehhez a "Formátum" főmenüből válassza ki a "Betűtípus"-t, ami a legelső pont. Itt is választhat betűtípust (pl.: Times New Roman, Courier New, Symbol, stb.), Betűstílust (általában: Normál, Félkövér, Dőlt, Félkövér dőlt), valamint méretet. Ha nem találja meg a megálmodott méretet, akkor bátran írja be a felső részbe. Kitétel: csak pozitív egész szám írható be és a kész karakter férjen bele a diába.
A "Különlegességek" keretében választhat aláhúzott, árnyékolt, domború, felső, illetve alsó indexes betűt. Az utolsó két választásnál van értelme százalékot írni.
Sajnos az ikonos választásból kimaradt a színválasztás. Alapértelmezésben a program csak az automatikus és további 8 színt ad, de a további színekre kattintva, majd az "Egyéni" fület kiválasztva a teljes színpaletta rendelkezésre áll!


2.g. Szöveg igazítása, felsorolás

Néhány ikon kimaradt a formázás eszköztárban. Nevezetesen a balra, középre és a jobbra igazítás. Ezek az egyes szövegdobozon belül irányítják az elrendezést. Ezen után van kettő fontos ikon: a sorszámozott, illetve a szám nélküli felsorolás. Mindenképpen érdemes kipróbálni, mivel könnyen áttekinthető és szép eredményt adnak - például egy bevásárlási lista készítésekor. Igaz, hogy az ikonok között nem szerepel, de a Formátum főmenü Igazítás pontjában ki lehet választani a Sorkizárt állást is, amivel újság-szerű, jobbra és balra egyaránt igazított szövegeket hozhat létre.
Ha már pár tételt sikerült felsorolni, akkor érdemes cifrázni is a megjelenítést! Ehhez az egeret a szöveg felett tartva a jobb gombra (NEM BAL!!!) kell kattintani, majd a felnyíló helyi menüből a "Felsorolás és számozás" pontot kell kiválasztani.
Az előbukkanó ablaknak két füle van. Mindegyikben látható, hogy összesen lehetőség van az eleve értelmezett felsoroló-elemre (sorszám vagy jel). Ezek között szabadon lehet választani. Továbbá be lehet állítani a jel méretét, illetve színét.
Listajelnél képet, illetve betűtípust is lehet választani, míg számozásnál a kiinduló számot.


2.h. További szövegszerkesztési lehetőségek

Van még számos érdekes pontja a Formátum főmenünek! A "Sorköz" pont alatt például az egyes bekezdésekben, illetve előttük és utánuk elhelyezett üres helyek méretét lehet igazgatni. Érdemes sűrűn kattintgatni a "Minta" gombra, amivel az előzetesen kijelölt szöveget formázza át a program.
Mindenképpen nézze meg a "Kisbetű - nagybetű" pontot is! Ez az Ön által felfedezendő feladat. Ön szerint mit csinál ez az ablak?
A "Betűcsere" egy érdekes szolgáltatás, ugyanis itt lehet a bemutató karakterkészletét valami szebbre kicserélni.


3. Túl a szövegen - egyéni háttér

Ugye már önnek is kezd elege lenni a szövegszerkesztésből? Nos, jöjjön most valami látványosabb! Válasszon hátteret a diájának! Ehhez a Formátum főmenü "Egyéni háttér" pontját kell kiválasztani. Sajnos nem könnyen feledhető fel a felbukkanó kicsi ablak alján az a fehér csík (mellette egy lefelé mutató nyíl), amire rákattintva egy hagyományos színválasztékhoz juthat. Kérem, hogy válasszon diája háttereként valamilyen egyéni színt!
Ha visszatért az egyéni háttér ablakba, akkor a "Legyen" gombbal lehet a dia hátterébe beépíteni a kiválasztott színt. Eddig minden szép és egyszerű! De most tekerjünk egyet a dolgon! Ha az előbb még fehér kicsi csíkot lenyitja, akkor legutolsó menüpontként a "Kitöltési effektusok"-at kapja. Itt igen látványos háttereket lehet pillanatok alatt létrehozni! Vegye sorra az ablak füleit!


Átmenetes

Ismeri a gyerekmondókát? "Teve lehet egypupú, kétpupú, sőt több! "
Nos, itt ugyanez a helyzet! Háttérből lehet egyszínű (előző módszer, de itt is beállítható), kétszínű (pontosabban a két kiválasztott szín közötti átmenetű), sőt beállított (tucatnyi, látványos beállítás. Feltétlenül nézze végig őket!)
Még ugyanennél a fülnél érdemes a kiegészítő ponttal is szórakozni, mivel itt az árnyékolás módja állítható be: vízszintes, függőleges, átlósan fel, átlósan le, saroktól, illetve címtől.


Anyagminta

Itt 24 darab beépített anyagminta van, de ez továbbiakkal bővíthető!


Mintázat

A két, ön által kiválasztott színt lehet variálni 24 minta alapján. Én személy szerint nem sokszor használtam.


Kép

Itt egy tetszőleges képet lehet kiválasztani a Windows-ban hagyományos módon!
Elérhető fájltípusok: emf, wmf, jpg, jpeg, jpe, png, bmp, gif, ... Gyakorlatilag az összes fontosabb formátum. Ha az által háttérbe álmodott kép formátuma nem lenne kiválasztható, akkor szeretném javasolni, hogy használjon valamilyen átalakító-programot. Én személy szerint az IrfanView-t szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése!

1. Feladat:
- Készítsen el egy diát, melyben bemutat egy tetszőleges személyt! Lehet pl. önmaga is! Tartalom:
- Név
- Születési hely
- Életkor /ez hölgyeknél kötelezően: fiatal...
- E-mail cím
- Kedvenc szín
- Kedvenc honlap
Ami viszont kötelező: a háttér színátmenetes legyen!
Az egészet mentse el! (Fájl főmenü Mentés pontja)
2. Feladat:
Milyen beállított háttérminták vannak? Mi a különbség a "Lassú víz" és az "Óceán" között?


4. Képek és effektusok

Kép beszúrása a diába

Az előző alkalommal sikerült háttérbe képet beszúrni. A feladat szintén egy kép beszúrása, de ezúttal a diába kell beszúrni!
Válassza ki a "Beszúrás" főmenü "Kép" pontját. Innen a következő alpontok nyílnak:


4.a. ClipArt

Kicsi rajzokat, ikonokat lehet beszúrni. Kategóriánként néhány áll rendelkezésre, de bőven van lehetőség a bővítésre mind a Pictures = Képek, mind a Sounds = Hangok, mind pedig a Motion Clips = Animációk kategóriában. Természetesen itt is nyílik lehetőség az internetes keresgélésre.

3. feladat: Keresse meg a cirkuszi porondmestert!
4. feladat: Készítsen egy új diát, melyben saját neve, telefonszáma, valamint lakcíme szerepel.
5. feladat: Az előző diát egészítse ki egy képpel!
6. feladat: Az előző munkát egészítse ki egy tetszetős, többszínű háttérrel! Ne felejtsen el menteni!

4. kép: Egy kész dia - WordArt kicsit lejjebb!

4.b. Fájlból

Ezen ablak ugyanaz, mint amikor háttérképet választott az előző fejezetben, így itt nem is kerül részletezésre!
7. feladat: Keressen Windows háttérképeket!
8. feladat: Cserélje le a 6. feladatbeli hátteret egy Windows háttérképpel!


4.c. Alakzatok és Szervezeti diagramm

Alakzatok: Különféle nyilak és kisebb jelek szerkeszthetők a diába. Hasznos lehet, ha pénzügyi utalásokról vagy szervezeti függőségekről kell diát csinálni.

Szervezeti diagramm: Ha az előző lehetőség nem lett volna elég jó, akkor itt egy újabb. Kicsit sok memóriát kér(het), de érdemes használni.


4.d. WordArt

Tetszetős feliratok pompázatos színekben - saját szöveggel.
Fontos: ez egy igen jó lehetőség a bemutató "teletext-unalmas" szövegének alapos feldobására. Kérem, hogy alaposan kísérletezzen ezzel a lehetőséggel. Tekintse játéknak és nézze meg, hogy mit rejt!


4.e. Lapolvasóból vagy fényképezőgépből... és Microsoft Word táblázat...

Szerencsére a program van olyan intelligens, hogy direktben elfogad adatot hozzácsatolt szkennerből, illetve digitális fényképezőgépből. Akinek van erre lehetősége, az kérem, hogy próbálja ki! Utolsó lehetőség egy Word táblázat beszúrása...


5.Animáció alapfokon

Készítsük el a mintaként oldalt látható diát! Tartalma: egy szövegdoboz, egy kép és egy egyszerű WordArt minta.
Ha a diát kinyomtatjuk, akkor ez a fejezet most felesleges. Ellenben ha be kell valahol mutatnunk egy számítógép segítségével, akkor érdemes szép, hatásos bemutatót összehoznunk. 
Válasszuk ki a "Diavetítés" menüből az "Animáció testre szabása" pontot. Itt darabonként láthatjuk az egyes objektumokat. Minden egyes objektumra érdemes beállítani az időzítést és a kivitelezést.

Egy kész dia - újra

 

 

 

 

 

5. kép: Animáció testre szabása - Időzítés

Az időzítésnél állítani lehet az animáció sorrendjén, valamint indulásán. Ha a bemutatót folyamatosan vetíteni kell, akkor érdemes automatikusra állítani, ellenben ha bizonytalan hosszúságút kell beszélni is alatta, akkor célszerű a "Kattintásra" pontot választani. Egy apróság, ami esetleg zavaró lehet. A lenti ábrán a "Szöveg 1" objektum Automatikusa jelenik meg 2 másodperccel az előző után. Tehát nem 2 századmásodperccel, ahogy esetleg (félre)érthető lenne.

6. kép: Animáció testre szabása - Kivitelezés

Ezen a képen a kivitelezést láthatjuk Itt a mintánkon a "Képkeret 2" objektum spirál alakban jön be a képbe (animáció) és kísérőhangként a "Musica - bezárás.wav" állomány van megadva, ami a Windows '98 Plus operációs rendszer egyik hangja. Ide saját zenét is be lehet tenni. Sajnos a program elég kényes a hangra, így csak a meglehetősen nagyméretű "WAV" típusú állományok használhatók. Számomra baj, hogy nem lehet a MIDI, illetve az MP3 kiterjesztéseket használni. Szerencsére WAV állományból is elég bőséges a kínálat! A másik két fület alapértelmezésben nem feltétlenül kell használni, de később már szükség lehet rá. Tapasztalatom szerint érdemes minden fület végignézni és próbálgatással kiválasztani a megfelelő beállításokat. Ha már minden beállítással megvagyunk, akkor érdemes egyszerre végigfuttatni őket -e egyenlőre csak próbaképpen. Ezt a gomb teszi lehetővé.Ha készen vagyunk és meg akarjuk nézni az időzítést is, akkor érdemes a diák felsorolása alatt megbúvó kicsi "Diavetítés" ikonra kattintani. (Itt most erős nagyításban látható). Ekkor megnézhetjük a teljes bemutatót - időzítéssel és hangmintákkal együtt. Apóság, ami számíthat ilyenkor. Még vetítés előtt kapcsoljunk ki minden hangkártyát használó programot (pl. CD-játszó, MP3-player,...), mivel ezek mellett nem tud érvényesülni a PowerPoint vetítőgépe. A vetítés teljes képernyőn történik és "ESC" gombbal megszakítható! Például én is ezt a szöveget úgy írom, hogy közben zenét hallgatok, de ettől függetlenül minden PowerPoint animáció előtt lelövöm a WinAmp nevű lejátszót. Amúgy a diavetítés gyorskódja az "F5"...
9. feladat: Újra nyissa meg a már egyszer elmentett saját magát bemutató PPT kiterjesztésű fájlt és tetszőlegesen animálja!
10. feladat: Animációnál minden újabb részlet csak kattintásra jöjjön elő!
11. feladat: Újabb átalakítással minden részlet automatikusan jöjjön elő, de más és más időközönként!
12. feladat: Készítse el a példában szereplő animációt!


5.a. Animálási effektusok eszköztár7. kép: Animálási effektusok

Az első ikonnal a címet lehet animálni, ha van ilyen az adott dián. Szintén lehet animálni a dia szövegét is.

www.000webhost.com